Roligare fika på jobbet

Att kunna fika tillsammans på jobbet är både en förmån för de anställda men också en förmån för företaget därför att det är vid dessa tillfällen som oumbärlig kunskapsöverföring oftast sker. Därför bör man så långt som möjligt göra det lite roligare att fika på jobbet så att medarbetarna ser fram emot att träffas i fikarummet för en kopp kaffe och för att diskutera. Många väljer att ta sin kaffekopp och fika ensam vid skrivbordet, men det ger inte den avkoppling som medarbetarna verkligen behöver. Att försöka ha en god gemenskap på ett kontor är viktigt, annars kommer det uppstå stress om inte arbetarna får prata av sig mellan varven.

Att ha lite roligare på fikarasterna är något som du definitivt ska sträva efter om du vill få glada och harmoniska medarbetare. Om du beställer ett underhållande och gott fikabröd ökar stämningen i fikarummet rejält. Du kan exempelvis bjuda på en god tårta eller beställ egna cupcakes med ett eget motiv, vilket är något som brukar uppskattas mycket av medarbetarna. Om du beställer cupcakes med eget motiv finns det massor av tillfällen då dessa kan bjudas på i samband med en fika på jobbet. Exempelvis då någon fyller år eller ska sluta, om ett försäljningsmål uppnås, om företaget firar någon årsdag eller inför någon högtid. Det går alltid att hitta skäl till att göra en fikarast lite roligare och därmed mer uppmuntrande för medarbetarna.

Roligare fika på jobbet ger effektivare medarbetare

Det är allmänt känt att det är svårt att ta del av andras kunskap på kontoret, där det ofta råder en del stök, skvaller och spring. Det är dock klarlagt att den främsta kunskapsöverföringen mellan medarbetare sker i fikarummet. Därför bör det finnas ett kreativt men ändå harmoniskt fikarum på varje kontor där medarbetarna kan slå sig ned och diskutera olika ämnen över en kopp kaffe. Än roligare blir det förstås om det också bjuds på något gott fikabröd, vilket är något som de allra flesta uppskattar mycket. Fikarummet bör dessutom ha en välplanerad möblering som inbjuder medarbetarna till att sitta ned tillsammans och småprata. Självklart bör det finnas ett matbord för dem som har egen matlåda, men också en skön soffa eller några fåtöljer där medarbetarna kan slå sig ned och verkligen koppla bort allt kring arbetet.

Vissa företag brukar göra vissa dagar lite roligare att fika på jobbet, exempelvis fredagar, då man kanske bjuder på något extra gott och exklusivt fikabröd. Det brukar även vara möjligt att ta en lite längre eftermiddagsfika på fredagarna så att medarbetarna får chansen att prata ut om veckan som har gått. Det gör att både lyckade som misslyckade affärer eller leveranser kommer upp på bordet, vilket innebär att andra medarbetare kan dra lärdom av detta. Även i samband med kundmöten kan möten bli lite roligare och mer effektiva om dessa hålls i samband med en kopp kaffe och något uppiggande kaffebröd. Går det även att bjuda på cupcakes med något företagsrelaterat motiv blir mötet än mer givande.