Konsten att ta betalt

Flöde vid kassadisken är en viktig del av en butiksverksamhet och därför är det nödvändigt med ett modernt kassasystem. Men exakt vad är ett kassasystem och vilket passar dig? Vanliga önskemål är att systemet ska vara enkelt att installera, driftsäkert och kunna hanteras av både erfaren och inhyrd personal.

Säkert och användarvänligt

När du hanterar något så viktigt som pengar behöver systemet vara säkert och användarvänligt. Vad kräver minst kablar och ger bäst anslutbarhet? De allra flesta kassasystem har idag någon form av uppkoppling, åtminstone till företaget som levererar betallösningen för kredit- och betalkort. En touchskärm är vanligt och hur pass användarvänliga dessa är beror på vem som har skapat gränssnittet och när systemet uppgraderades sist. Att kunna se dagens, veckans och månadens resultat ger teamet möjlighet att växa och enas kring ett gemensamt mål. I en uppkopplad tid behövs pålitliga enheter som kommunicerar sömlöst med varandra.

Hur svårt ska det vara?

Att scanna in produkter, räkna ut summan och ta betalt. Hur svårt kan det vara? Ett kassasystem kan i dagsläget innehålla så mycket mer än bara en kassalåda, en scanner och en räknemaskin. Den mest flexibla varianten är ett molnbaserat kassasystem som fogar samman kassan i fysisk butik och e-handel och låter dem verka i symbios. Det gör att en butik kan ha flera lager som synkroniseras, vilket gör att kunder kan gå in och se lagerstatus för huvudlager och respektive butik online. Inventeringar, varuleveranser och returer kan uppdateras i realtid med en mobilapplikation.

Om molnbaserade lösningar verkar vara något för dig kan du se sitoos lösning och läsa på hur det fungerar.

Kassasystem på moln: Fler enheter och betallösningar

Med arbetsmobiler uppkopplade till molnet är det lekande lätt för butikspersonalen att fota streckkoder vid inventering och läsa på om en produkt i farten. Saknas produkten i butikens lager? I ett molnbaserat kassasystem kan säljaren snabbt kolla av lagerstatus i närliggande butik, reservera den och ta betalt. Frågor på det?

Mardrömsscenariot

Med ett riktigt gammalt kassasystem som inte var uppkopplat var det värsta som kunde hända driftstopp som ändå möjliggjorde själva transaktionerna. Uppkopplade kassasystem är såklart att föredra, men inte på bekostnad av säkerhet och stabilitet. På Ikea hade de i somras ett globalt driftstopp i systemen, vilket hade kunnat pareras enkelt med ett mer flexibelt kassasystem. Flödet är väldigt viktigt att förebygga för att inte sluta som det gjorde på ikea den där dagen i somras.

Viktiga siffror ger målorienterad personal

Att ha koll på vilka produkter som finns i lager är ett kraftfullt verktyg för avdelningschefen under morgonmötet. Säljarna kan gå in i sina säljsamtal med kunskap och prata varmt om de lösningar som faktiskt finns att tillgå på plats. På en mobiltelefon uppkopplad till molnet kan kollegan som är inne på lagret få en lista över fler saker som behöver plockas upp. Allt med en knapptryckning. Ett kassasystem är inte bara ett sätt att ta betalt. Det är butikens hjärna som håller koll på transaktioner, lagerstatus, produktinformation och gör att försäljningen kan flyta på som en fullständig organism. För visst är det väl skönt när fötterna på lagret vet vad händerna gör i butikshyllan?