Hur startar man ett eget företag?

Det finns många typer av företag och det första man kan behöva fundera på är vilken typ av företag man vill starta. Den enklaste formen är enskild firma. Firman består av och ägs av en enskild person, fast den kan ha ett antal anställda. En enskild firma har samma registreringsnummer som den person som äger firman. Nästa nivå är handelsbolag/kommanditbolag, som ägs av två eller flera personer men de ses som en juridisk person och får ett eget registreringsnummer. Slutligen finns aktiebolag, som ägs via andelar som kallas aktier.

Den allra vanligaste formen för att starta ett bolag är nog den enskilda firman. Som exempel används den ofta av hantverkare som vill starta eget, artister som tar många enskilda uppdrag, de som erbjuder konsulttjänster till många kunder och så vidare. Eftersom en enskild firma inte får ett eget registreringsnummer innebär det att ägaren har fullt ansvar för firmans åtagande. Man kan inte, som med aktiebolag, låta enbart bolaget gå i konkurs, utan det drabbar då även ägaren. Man bör se en enskild firma som en privatpersons näringsverksamhet.

Hur startas en enskild firma?

I Sverige är det egentligen väldigt lätt att starta en enskild firma. Det man alltid måste göra är att ansöka om F-skatt. Det kan man till exempel göra via sajten verksamt.se. F-skatt innebär att ägaren av en enskild firma själv betalar in skatt motsvarande arbetsgivaravgiften på det överskott man får. Om man tänker bedriva momspliktig verksamhet (och det gör de allra flesta) måste man också registrera sig för momsredovisning hos Skatteverket. Om man planerar att ha anställda tillkommer att registrera firman som arbetsgivare. Dessa ansökningar är mycket lätta att göra!

Bokföring

Alla företag, och därmed även en enskild firma, måste ha en ordnad bokföring. Många skräms i början av att det verkar komplicerat men det finns idag väldigt många bra bokföringsprogram. Många banker erbjuder en bokföring kopplad till företagets konto. Det finns gratisprogram att hämta på nätet och för den med lite mer komplicerad bokföring (till exempel byggmoms) finns det utmärkta program att köpa. Kraven på bokföring har lättats de senaste åren och det är numera accepterat att man inte bokför varje dag, utan får samla ihop flera dagar.

Skatter och avgifter

https://www.youtube.com/watch?v=wxyGeUkPYFMFör en relativt nystartad enskild firma som inte har så stor omsättning och inte heller har anställda är systemet för skatter och avgifter mycket lättsamt. Momsen kan redovisas för ett helt år och betalas ungefär fyra månader efter årets slut. När man startar företaget gör man en preliminär deklaration och med utgångpunkt från den betalar man sedan varje månad en preliminär F-skatt. Den slutliga F-skatten beräknas då ägaren har gjort sin årliga deklaration och precis som med vanlig A-skatt minskas den slutliga skatten med de preliminära inbetalningarna.

Deklaration

Den enskilda firman deklareras tillsammans med eventuella andra inkomster i samband med den årliga självdeklarationen. På baksidan av deklarationen finns en grönmarkerad del för näringsverksamhet och där fyller man i slutresultatet för företaget. Dessutom måste man lämna in en eller två bilagor som visar resultatet lite mer detaljerat. Om man skaffat ett lite mer avancerat bokföringprogram kan man få ut dessa bilagor automatiskt ur systemet. Om man har ett enklare system kan man ta hjälp av en bokföringsbyrå som gör bilagorna och oftast skickar in dem elektroniskt till Skatteverket.